Home »

''It's today; My favorite day''/ 6 mai - O dată ce poate fi reţinută simplu drept ziua ''fără''

''It's today; My favorite day''/ 6 mai - O dată ce poate fi reţinută simplu drept ziua ''fără''

''It's today; My favorite day''/ 6 mai - O dată ce poate fi reţinută simplu drept ziua ''fără''
 

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.




Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


 

Ziua internaţională fără dietă

Pe 6 mai este Ziua internaţională fără dietă, ocazia mai mult decât perfectă de a pune deoparte cântarul şi a stabili o nouă relaţie cu persoana din oglindă, îndeamnă site-ul nationaltoday.com.

Pentru multe persoane, în special pentru femei, standardele corporale de neatins şi presiunea au dus la tulburări alimentare, stimă de sine scăzută, intimidare şi diete restrictive nesănătoase.

În 1992, feminista britanică Mary Evans Young s-a săturat de toate acestea şi şi-a invitat prietenele să renunţe la dietă, iar acest lucru a prins foarte bine. După ce a trecut ea însăşi prin anorexie, Mary a înfiinţat organizaţia Diet Breakers, iar data de 6 mai, în care a iniţiat Ziua fără dietă, este ziua ei de naştere. Mişcarea s-a extins la nivel global, ajutând multe persoane să îşi formeze o relaţie mai sănătoasă cu mâncarea şi cu corpul lor.

Dieteticienii şi dietele au apărut încă din secolul al XVIII-lea, când medicul englez George Cheyne, obez, a slăbit foarte mult mâncând numai legume şi bând numai lapte, renunţând complet la carne. El a recomandat apoi dieta sa tuturor celor care sufereau de obezitate şi a scris un eseu intitulat "Eseu despre sănătate şi viaţă lungă", în care recomanda aerul proaspăt şi evitarea "alimentelor de lux". Astfel s-au născut primele diete.

Oamenii au continuat să folosească anumite obiceiuri alimentare pentru a deveni mai sănătoşi sau pentru a-şi face corpul să corespundă unui anumit ideal social.

Întreprinzătorul englez de pompe funebre William Banting a creat prima dietă de slăbire numită "Banting" în 1863. Aceasta era încă tipărită în 2007 şi este considerată un model pentru dietele populare. Aceasta presupunea patru mese pe zi, formate din carne, verdeţuri, fructe şi vin sec.

În 1918, a apărut prima carte best-seller pentru pierderea în greutate, "Dieta şi sănătatea: în cheia caloriilor", scrisă de editorialista şi medicul american Lulu Hunt Peters. Aceasta a promovat numărarea caloriilor, care de asemenea rămâne populară şi astăzi.

De atunci, s-au dezvoltat peste 1000 de diete de slăbire, dar majoritatea se concentrează pe consumul unei cantităţi reduse fie de calorii, fie de grăsimi, fie de carbohidraţi, fie de zaharuri.

Cultura dietei a luat amploare. Cu o cantitate din ce în ce mai mare de mijloace de comunicare accesibile, de la televiziune la reclame şi internet, comercianţii au promovat standarde şi idealuri corporale care erau greu de atins pentru mulţi oameni. În multe cazuri, editarea fotografiilor şi chirurgia plastică au făcut ca aceste siluete să fie fizic imposibil de atins în mod natural, însă mulţi au simţit presiunea socială şi au apelat la diete pentru a slăbi.

Scopul declarat al #InternationalNoDietDay este acceptarea corpului şi diversitatea formelor corporale şi este simbolizat printr-o panglică albastru deschis.

 


Foto: (c) Yang Wenbin/Xinhua


 

Ziua fără teme pentru acasă

Ziua fără teme pentru acasă este o sărbătoare marcată în fiecare an în Statele Unite pe 6 mai, pentru a-i ajuta pe copii să petreacă alt timp decât cel dedicat temelor. Ea a fost creată de actorii americani Thomas & Ruth Roy, cunoscuţi pentru stabilirea şi a altor numeroase zile amuzante şi inedite.

Potrivit informaţiilor existente, copiii din Statele Unite petrec aproape 17,5 ore într-o săptămână numai cu temele pentru acasă, număr care nu include orele pe care le stau la şcoală.

Un studiu realizat de Universitatea Stanford a constatat că elevii care petrec prea mult timp cu temele în afara orelor de curs au un nivel mai ridicat de stres şi probleme cu sănătatea fizică.

Scopul principal al Zilei fără teme pentru acasă (#NoHomeworkDay) nu este de a interzice în totalitate temele pentru acasă, ci este o zi pentru a le oferi copiilor puţin timp pentru a face lucrurile care le plac.

 


Foto: (c)  GRIGORE POPESCU/AGERPRES FOTO


 

Ziua fără pantaloni

Ziua fără pantaloni este marcată în prima vineri din luna mai. Sărbătorită mai ales în Statele Unite ale Americii, aceasta îi îndeamnă pe participanţi să îşi petreacă ziua fără a purta pantaloni în public. Participanţii sunt încurajaţi să se comporte ca şi cum a nu purta pantaloni este un lucru normal.

Cea mai veche pereche de pantaloni descoperită vreodată de arheologi este confecţionată din lână şi provine din vestul Chinei, care datează de peste 3.000 de ani. În timp ce aceşti pantaloni erau purtaţi de obicei în timpul călăriei, de-a lungul anilor, pantalonii s-au schimbat în ceea ce priveşte scopul şi materialul.

Se spune că prima ediţie a zilei fără pantaloni a început în Austin, Texas, în anii 1980, când un club de la Universitatea din Texas, numit Knighthood of Buh, a vrut să sărbătorească libertatea de a nu se mai conforma societăţii şi sfârşitul semestrului. După ce şi-au terminat examenele finale, tinerii şi-au dat pantalonii jos şi s-au plimbat în lenjerie intimă.

Deşi a început ca o glumă de şcoală, această tradiţie a continuat până în anul 2000, când state din SUA şi alte ţări precum Canada, Marea Britanie şi Australia au dorit să participe şi ele la ea.

În general, această zi este o sărbătoare fantastică ce ne sugerează că adevărata libertate nu necesită decât un singur lucru, picioare eliberate de constrângerea denimului, a poliesterului sau a oricărei alte ţesături care le-ar putea ţine prizoniere.

Ziua fără pantaloni (#NoPantsDay) este uneori confundată cu Ziua fără pantaloni în metrou (No Pants Metro Day), care are loc în luna ianuarie. Prima zi "No Pants Subway Ride Day" a avut loc în New York în 2002, cu doar şapte călători care au mers cu metroul din New York fără pantaloni, ca o glumă pentru a vedea cum ar reacţiona ceilalţi călători la faptul că nu poartă pantaloni pe vremea rece din ianuarie. Evenimentul a fost organizat de Improv Everywhere, o organizaţie de umor. De atunci, această zi a fost sărbătorită în multe oraşe diferite din întreaga lume. Improv Everywhere anunţă cu o lună înainte data la care va avea loc Ziua fără pantaloni la metrou.

AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

2022-05-06 06:00:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!